top of page
Søk
  • Forfatterens bildeReipå Knuseri

Knuser til med ny ordning

Reipå Knuseri setter inn alle hestekrefter mot rekrutteringsproblemer og avsindig prisvekst. Løsningen er større nedslagsfelt og en arbeidstidsordning der ansatte kan pendle fra hele landet.

- Det er jo sånn de store har gjort det ganske lenge – mens det er litt mer nytt for oss her på bøgda, fastslår daglig leder og eier i Reipå Knuseri AS, Frank Robert Svendsgård.

- Men, skal vi finne folk nok til å kjøre oppdragene våre, må vi tenke litt nytt.

2 uker på, 2 uker av. Altså 12-14 forlengede arbeidsdager i strekk, men så en tilsvarende lang og sammenhengende periode hjemme på fri. Slik rigger Reipå Knuseri seg om, med ny arbeidstidsordning.

- Og det henger sammen med at vi ser at vi må vokse oss større og ta oppdrag i et mye større område enn før. Så i vår har vi ansatt i alt 9 nye, slik at vi i sommer passerer 30 ansatte i bedriften.


Pendling er løsningen

- Én ting av gangen: hvorfor ny arbeidstidsordning med 14-dagersturnus?

- Vi finner jo ikke folk, så de må vi hente fra resten av landet. Og hva har vi å tilby dem hvis de skulle flytte hit? Ingenting! Her finnes jo verken boliger eller ledige tomter å oppdrive, og jeg ser ingen vilje til å tilrettelegge?! Så, uansett hvor godt de måtte like seg her, får vi dem ikke til å flytte hit. Da må vi heller kjøre turnuser som gjør at de kan pendle, forklarer han.

Knuseriet har i vinter derfor ansatt to bergsprengere fra Kirkenes, og nå er andre borteboende på tur inn – på gravemaskin og andre maskiner. Med bosted-adresse utenfor Meløy og Gildeskål. Bedriften dekker kostnaden ved reiser.

- Så må vi prøve ut disse ordningene over litt tid – at vi klarer å sette dette godt i system og serve arbeiderne til enhver tid. Vi må jo unngå at vi plutselig står der uten arbeid til folk, eller uten folk til et prosjekt.


Og hva har vi å tilby dem hvis de skulle flytte hit? Ingenting! Her finnes jo verken boliger eller ledige tomter å oppdrive! Frank Robert Svendsgård
Presterer å øke

- Turnusordningen – bedre for alle?

- Ja, egentlig. Det gjør at det går greit å pendle, nesten uansett hvor du bor. At folk jobber sammenhengende over lengre perioder, og så avløser hverandre, gjør at bedriften får utnyttet maskinparken bedre. Vi får på en måte dobbelt med timer på maskinene. Og kortere gjennomføringstid på prosjekter – ja, det er mange fordeler. Turnusordningen gjør også at de ansatte slipper unna med å jobbe rundt 140 timer i måneden, mot om lag 160 timer med vanlig arbeidsuker.

- Og midt i alle rekrutteringsproblemene klarer dere altså å utvide staben ganske kraftig?

- Vi har ansatt i alt 7 nye i vinter og vår, som blir 9 før fellesferien setter inn – og blant disse er det en ny lærling i anleggsmaskinførerfaget.

- Så ja, vi vokser, og har nå tatt på oss to nye jobber i Bodø, for Arva og Bodø kommune. Så er det bare om å gjøre å holde kostnadene mest mulig nede, for det er ikke så lett å få god inntjening etter de store prisøkningene.


Det hadde ikke vært noe problem for oss å heller gi dette i bo-støtte, hvis folk kunne flytte hit. Frank Robert Svendsgård

Med sin nye arbeidstidsordning betaler Reipå Knuseri pendler-utgifter for ansatte utenfor Meløy-regionen. Men…

- En reise tur/retur fra for eksempel Finnmark til Meløy - dét utgjør ikke så langt fra månedsavdraget på et huslån. Det hadde jo ikke vært noe problem for oss å heller gi dette i bo-støtte, hvis folk kunne flytte hit, smiler Frank Robert Svendsgård.

- Men her finnes ikke tomter å bygge hus på! Meløy kommune må tilrettelegge tomter, i det minste noen få, slik at folk kan få bygge der de ønsker!

- Enten det er Ørnes, Neverdal, Reipå eller ellers – noen få tomter hvert sted kan man få til, bare ved å forlenge dagens infrastruktur litt. Og dette kan ikke være en voldsom sak å få til – hvis Meløy kommune mener alvor med rekruttering og tilflytting, må det være mulig å få dette gjort uten at det skal ta så endelig med tid!


Eksempel på tettsted i Meløy: - Meløy kommune må kunne tilrettelegge noen få tomter slik at folk kan bygge, der de ønsker, mener Reipå Knuseri-eier Frank Svendsgård.


 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs82 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page