top of page
Søk
  • Forfatterens bildeReipå Knuseri

"Jeg bruker ikke å analysere det helt ned til atomer, alt som kan gå galt."

Noen snakker mye – andre snakker mindre, men gjør desto mer. Det er en kar av dette slaget som nettopp er blitt hedret av Meløy kommune. Møt bedriftslederen som setter penger i bevegelse, og sikrer både jobb til staben og viktig utvikling i bygda.- Hva er det som driver deg? spør vi.

- Næ… det er vel ingen andre som er tullete nok til å gjøre dette, men når man først har muligheten, er det jo ingen grunn til å IKKE gjør noe! Alt handler for så vidt om å tjene penger, men hvis har man mulighet til å investere i noe, så hvorfor ikke? Det er jo 0 i rente for å ha sparepengene i banken! Og… alt kan selvsagt gå galt, men jeg bruker ikke å analysere det helt ned til atomer, alt som kan gå galt. Vi løser problemene etter hvert som de oppstår, og så ordner det seg som regel. Mange ledere er opptatt av at det skal se så fint og flott ut, med budsjetter og utredninger og analyser og alt det der. Dét er ikke helt min linje, nei!
Der andre snakker

Ja, leser, der så du det samlet i ett avsnitt. Det er slike svar som på ett vis beskriver ham godt, bedriftslederen og bygdeutvikleren på Øde ved Reipå. Frank Robert Svendsgård (50) kan ved første møte høres både litt usikker og litt flåsete ut. Men skinnet bedrar. Dette er for det første mannen som har bygget Reipå Knuseri AS til å bli Meløy-regionens største anleggsentreprenør, med driftsinntekter økt fra 3 til 45 millioner siden han overtok. Og, som ikke bare makter å holde en stor stab med over 20 ansatte i arbeid året rundt, men som egenhendig skaper ny aktivitet til stor fordel for heimbygda Reipå. Der andre nøyer seg med å snakke, følger denne karen magefølelsen - før han raskt setter kapital, maskiner og mannskaper i arbeid.

- God på magefølelse? Tja, jeg har en stor mage, i hvert fall – her er det plass til mange følelser! fleiper han kjent vis.

En toetasjes brakkerigg på Øde, et steinbrudd på Høgseth. Her er hjemmebanen til han som nylig fikk Meløy kommunes næringspris. Anleggsmaskinføreren Frank Robert Svendsgård har bygget lille Reipå Knuseri AS til å bli stor.


- Det blir mye jål

Det du til nå har lest, er viktig grunn til at formannskapet i Meløy gjorde som de gjorde på slutten av fjoråret. Aldri har de hatt flere kandidater, men Frank Robert Svendsgård og hans Reipå Knuseri fikk Meløy kommunes næringspris for 2020.

- Nja, jo, all oppmerksomhet er vel god oppmerksomhet, men jeg har aldri fått noen pris før, så jeg vet ikke helt hva jeg skal si…sier hovedpersonen, og leter etter ordene.

- Jo, dere fikk jo prisen som Årets bedrift under Meløyseminaret på Halsa for ikke lenge siden? sier vi.

- Jojo, men det var noe annet – det ble mye mer fokus på meg, denne gangen. Det blir mye jål med all denne oppmerksomheten, det er jo ikke sånt jeg er ute etter – det er vel ikke noe å stresse med. Nei, hvordan skal man svare på dette, da?!

Han rister litt på hodet, prisvinneren. Synes talen fra ordføreren var flott, da. Men takket helt klart nei til å holde egen tale, slik tradisjonen er under prisutdelingen. Alle disse ordene – la oss heller komme oss i arbeid. Tenker han kanskje.


Det blir mye jål med all denne oppmerksomheten, det er jo ikke sånt jeg er ute etter. Det er vel ikke noe å stresse med. Frank Robert Svendsgård

Arbeid for alle i arbeid

Vi sitter på Knuseri-eierens kontor i basen på Øde. Her er han oppvokst, her har han bygget kraftig opp. Den lille bedriften han overtok etter faren Egil. Ups, her banker det på døra. Inn kommer Mats Swensen, Franks prosjektleder. Med kraftig glimt i øyet:

- Se her, Frank, hva vi har fått laget til deg! En årskalender for 2021, men her har vi tatt bort alle rød-dagene, de som skulle vært fridager. Vi tenkte du ville bli glad for den?

Masse latter, og en liten stikker til en hardt-arbeidende sjef som aldri hviler og sikkert krever sitt av sine.

- Joda, jeg tenker på det hele tiden – hvordan finne arbeid til alle, slik at vi slipper å sende noen hjem. Vi er mange ansatte, og markedet er ganske trøkt, slik det er nå. Men slik jeg ser det, skal det ikke bestandig så mye nye bevegelser til, før det kan forsvare satsingen. Så får heller jeg plages med at det ikke blir noe særlig med overskudd, mener Frank Robert.

- Det er risiko i det meste av satsingene man gjør, men man kan ikke gå og tenke på det – da får man ikke sove om natta. Jeg sover godt om natta.


I denne artikkelen presenterer Ny Næring næringsprisvinneren Frank Robert Svendsgård. Klart vi måtte ta med bukett.


Bedriften og bygda

I 2019 satte han egenhendig kommunale saksbehandlere, arkitekter og egne maskiner, mannskaper og steinmasser i sving, langs Foreveien rett ved Reipå Havn. Reipå Eiendom AS, selskapet han eier sammen med faren Egil, finansierte bygging av splitter ny molo og havn for over 60 fritidsbåter. Byggingen gjorde han og staben i Reipå Knuseri AS, og båt-flyttingen ble gjort i fjor sommer. Faktisk og praktisk fjernet Frank Robert med dette en vrien flaskehals som har hindret nødvendig utvikling av fiskerihavna. Den etterlengtede tilretteleggingen og veksten som endelig gjennomføres nå, kan du lese om i en annen artikkel i dette bladet. Mange har bidratt, men Frank Robert Svendsgårds handlekraft var utvilsomt med i formannskapets vurdering da han ble tildelt næringspris. Nylig løste han også Postens lager- og sorteringsbehov i Meløy ved å bygge splitter nytt for dem på egen eiendom, på Reipå.

- Slike prosjekter i egen regi skaffer arbeid til bedriften, samtidig som det gir utvikling i bygda. NOE må man jo skape! gliser Frank Robert.

- Og jeg tror faktisk staben yter litt ekstra når det er prosjekter «rundt heimhusan», de blir ekstra opptatt av at det skal se bra ut!

Byggingen av ny havn for fritidsbåter på Reipå – én av grunnene til at formannskapet i Meløy gav næringspris til Frank Robert Svendsgård. Bak ser vi fiskerihavna på Reipå, som med frigitt plass nå kan utvikles og forbedres.


Slike prosjekter i egen regi skaffer arbeid til bedriften, samtidig som det gir utvikling i bygda. NOE må man jo skape! Frank Robert Svendsgård

Egen regi = perfekt

Det er 20 år siden han overtok eierskapet og lederskapet fra sin far Egil. Siden da er en liten familiebedrift blitt utviklet til en stor og regional anleggsentreprenør – Reipå Knuseri er i dag blant de aller største private og lokalt eide aksjeselskapene i Meløy.

- Prosjekter i egen regi: flere er gjennomført, og i denne artikkelen skriver vi om flere andre som kommer. Er dette en retningsendring for Reipå Knuseri?

- Eh, har du god tid?! brummer han over bordet. Og begynner:

- Altså, det offentlige har mange planer. Men ingen tjener penger før planene settes ut i virkelighet, og dét tar lang tid. Og vi kan ikke lønne folk for å gå og vente! Samtidig må vi hvert år ha jobber, for eksempel på legging av vannrør, for å beholde kompetansen og tillatelsene våre som entreprenør. Da er det ikke nok jobber der ute til oss, uten at vi må reise land og strand rundt. Og risikoen i jobber langt borte, er større enn å jobbe her hjemme.

- Det er da slike prosjekter i egen regi er helt perfekt – se for eksempel på Ørneshaugen Panorama med Halsa Bygg. Man beholder kompetansen sin, og tjener forhåpentligvis penger når prosjektene er ferdig.


Altså, det offentlige har mange planer. Men ingen tjener penger før planene settes ut i virkelighet, og dét tar lang tid. Og vi kan ikke lønne folk for å gå og vente! Frank Robert Svendsgård

Og litt artig

- Og du synes det er gøy?

- Joda, man må jo ha en hobby! Ja, det er litt artig. Og når man gjør jobben sjøl så har man byggemøter bare med seg sjøl, og slipper tidsfristene fra alle andre – helt fantastisk! flirer han.

- Men du må også investere og ta risiko?

- Nja, jeg er ikke så opptatt av dét. Jeg tenker ikke så langt fram, og hva jeg må tjene om 5 år for at det skal lønne seg. Og uansett – skal du tjene penger så må du tørre å bruke penger.

- For som du selv sier….?

- Det dreier seg om å sette penger i bevegelse. Det er det som skaper aktivitet og gir arbeidsplasser. Og aktivitet skaper ny aktivitet, slår han fast.

 

Sigurd om Frank RobertDette er talen fra Meløy-ordfører Sigurd Stormo til næringsprisvinneren:


Årets næringspris fra Meløy kommune tildeles en bedrift som siden etableringen i 1970 har vokst og utviklet seg til å bli en allsidig og stor arbeidsplass i Meløy, med hjemmebase på Reipå, og som har markert seg som solid og kvalitetsbevisst innenfor sitt fagfelt. Samtidig har eier Frank Robert Svendsgård vist stor vilje og interesse for å re-investere overskudd for å skape verdier lokalt i Meløy. Egil Svendsgård etablerte virksomheten, som i mange år hadde 2-3 ansatte, og der driften var konsentrert rundt familiens steinbrudd på Øra ved Reipå.Hvis jeg skal trekke fram 1 ting ved deg, Frank Robert, så må det være optimisme. Du framstår som en ekte optimist som har tro på bedriften, dine ansatte og samfunnet rundt deg. Næringsprisen innstilles av formannskapet i Meløy kommune, og vi har faktisk aldri hatt så mange kandidater som i år. Forslagsstilleren sier: «En fantastisk mann, som virkelig har skapt en trygg og moderne arbeidsplass for over 20 ansatte. Har det vært lite arbeid, så har han startet prosjekter i egen regi. Han fortjener virkelig prisen».


Selskapet har i dag rundt 20 ansatte, som varierer litt ut fra oppdragsmengde. Stein- og grusmasser hentes i dag fra steinbruddet på Høgseth, og bedriften har utviklet seg til en solid og allsidig anleggsentreprenør, som tar oppdrag i Meløy, Gildeskål og Bodø. Dere har gjennom årene hatt en allsidig portefølje av oppdrag, altfor mange til å nevne her i dag. Men dere trekker selv fram fyllinga på Ørnes fra 2008 som ett av deres største enkeltoppdrag i forhold til levering av masse, med omtrent 85.000 kubikkmeter. Etter dette har bedriften vokst, og tatt en solid posisjon, faktisk i Salten. Nå er dere tilbake med ansvar for det som skal bli beplantning og forskjellig på Fyllinga, som vi fortsatt håper skal komme i bruk i framtida. I 2016 fikk dere jobben med å fornye vannforsyninga til Grønøy, for MK, og det siste store oppdraget for oss var ny vei og gangsti opp til Aspdalen på Ørnes. De siste årene har logoen til Reipå Knuseri vært synlig på mange av byggeprosjektene i Meløy, både i privat og offentlig regi.


Dere har, spesielt de siste årene, hatt stor omsetningsøkning. I 2019 endte driftsinntektene på 45 millioner kroner, med et overskudd på 1,8 millioner. Frank Robert, du har sammen med din far også etablert datterselskapet Reipå Eiendom AS. Her har dere gjort flere investeringer som skaper ringvirkninger. Dere bygde nye lokaler til Posten, på Reipå. Ny fritidshavn på Reipå er kommet på plass, fordi du tør å satse, og som du selv sier: «Alt handler om å få penger i bevegelse, da skapes det arbeidsplasser». For Meløy kommune var det viktig at fritidsbåtene ble flyttet ut av fiskerihavna, slik at den kan utvikles videre. Og dette har du vært med på å løse, ved å få i gang bygging av ny fritidshavn, som kanskje også skal bebygges med rorbuer til fritidsbruk. Nylig sa formannskapet ja til å la Reipå Eiendom overta ei tomt i fiskerihavna, som dere tenker å fylle ut for å etablere lagerkapasitet for fiskere i havna.


I 2017 ble Reipå Knuseri kåret til årets bedrift under Meløyseminaret på Halsa. Og i dag tildeles dere Meløy kommunes næringspris for 2020. Prisen tildeles Reipå Knuseri ved Frank Robert Svendsgård, for selskapets og daglig leders arbeid for å skape arbeidsplasser, vekst og optimisme i Meløy. Takk, og gratulerer med en velfortjent pris!

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


801 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page